SDG Action XXL
23 september - 10 oktober 2022
Opnieuw organiseren SDG Netwurk Fryslan en SPARK the Movement de Friese SDG Action XXL DAYS, door alle duurzame initiatieven die tussen 23 september (Landelijke SDG Action Dag) en 10 oktober (Landelijke Dag van de Duurzaamheid) die bijdragen aan de promotie van de Sustainable Development Goals te verzamelen en in de spotlights te zetten. Het begin van het nieuwe schooljaar is daar immers een prachtig moment voor!
We roepen alle organisaties in Groningen, Drenthe en Friesland op om in deze twee weken een SDG-activiteit te ontwikkelen voor medewerkers en/of voor hun partners in de regio!
Doe je mee?
Samen de Sustainable Development Goals in de spotlights!
Global challenges, local solutions

Wat staat er al op stapel?
Hieronder een voorlopige inventarisatie van de activiteiten.
19 - 23 sept: 4 workshops over de SDGs
SPARK the Movement, SDG Nederland en Ferm Leren organiseren vier workshops voor VO en MBO docenten over de SDGs, inclusief een kant en klare les. De workshops zijn dagelijks van maandag t/m donderdag van 16.00-16.45u
Reeds 500 docenten (!) hebben zich al opgegeven. Wil je ook mee doen? Klik dan hier!
23 sept: Jongerenoploop
23 sept - SDG Vlaggendag
25 sept - Lekker Lokaal!
Lekker Lokaal!
Voedselmarkt met lokale aanbieders op zondag 25 september van 13.00 tot 16.00 uur op het Hôflân 8a in Grou
De droom van werkgroep Voedsel van Grou2030 is op biologische wijze en in de directe omgeving van Grou geproduceerd voedsel, met korte lijnen tussen producent en gebruiker.
Na het succes van 2021 organiseert de werkgroep Voedsel opnieuw de voedselmarkt Lekker Lokaal! bij de biologische melkveehouderij van Jolanda en Sybrand Bouma.
Naast veel aanbieders van vorig jaar, laten ook nieuwe lokale aanbieders aan belangstellenden zien welke lekkere, gezonde en verantwoorde voeding er in de eigen regio wordt gemaakt.
De volgende deelnemers zijn reeds bekend:
- Groen van het seizoen: Groentekraampje in Grou
- Yn ‘e Sinne Farm: Lokale groenteteler in Grou-Jirnsum
- Heer van Zuylen: Keuken-catering-workshops in Akkrum
- Rindert Talsma: Imker en verkoop van honing in Grou
- Tim Rea: Landwinkel ten noorden van Grou
- Jolanda Bouma: Verse (rauwe) melk en vlees van eigen koe & mosterd van de Wartenster
- Lenie Braks en Anne Kieft: Workshop mozzarella maken van verse melk van de familie Bouma
- Toffe zaken/de Streekboer: De Streekboer start een uitgiftepunt bij Toffe zaken in Grou
- FBBF – de Bioboer centraal: Meerdere Friese biologische melkveehouders vertellen over hun manier van werken en rondleiding over de boerderij.
- Madelon Oostwoud: Auteur van de boeken ‘Een kleine eetbare tuin’ en ‘Voedselbos’ uit Grou
- Eendenkorf makers: Verkoop van zelf gemaakte eendenkorven
- Werkgroep Fairtrade Leeuwarden: Fairtrade voedsel en keukenartikelen
- Werkgroep Voedsel: Kinderactiviteit: insectenhotel bouwen
- Werkgroep Biodiversiteit: Werken aan de droom van Grou2030
- Bloeizone Grou: Informatie over Grou als Bloeizone